Borgo del Tiglio

B. del Tiglio, Studio '20

2020

Denne vin er en del af winemaker Nicola Manferrari's livsprojekt. Et studie i hvidvin, fra området hvor vinstokkene står... 

Pris
Log ind for at se B2B priser

Borgo del Tiglio 'Studio di Bianco' 2020

Denne vin er et af wine maker Nicola Manferrari’s store projekter hos Borgo del Tiglio.

Med ønsket om at fremstille en vin i absolut særklasse, begyndte han i 1989 at eksperimentere med forskellige vintyper og lagringer. Samtlige vine blev lagret fifty-fifty på henholdsvis barriques og store fade for nøje at følge, hvordan de hver især udviklede sig. Han fandt dengang frem til en cuvée bestående af Sauvignon, Riesling og Friulano, som også i dag udgør sammensætningen i vinen "Studio di Bianco", på dansk "Hvidvinsstudiet".

Vinen har kontimuerliget høstet høj score (typisk over 90 point) i diverse vinguider og senest i Vinousmedia, hvor Antonio Galloni (tidl. top-taster for "Parker") giver den 94 point.

Kombinationen af de tre druer giver et fantastisk spændende udtryk, hvor krydderier, enebær, harpiks og syrlig mandeldrupe kan anes.

Hektarudbyttet er ekstremt lavt, ca. 25-30 hektoliter pr. hektar, hvorfor der er tale om en yderst koncentreret hvidvin.

Vinen produceres kun i rigtig gode årgange og tåler henlæggelse i mere end 15 år.

Bør nydes ved ca. 10°.

Detaljer
LandItalien
OmrådeFriuli-Venezia Giulia
ProducentBorgo del Tiglio
Årgang2020
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol14,5%
Lagring12-24 mdr. på barriques, afhængig af årgang.

Borgo del Tiglio

Hvidvine i særklasse fra mesteren af Collio-distriktet, Nicola Manferrari 

Vinhuset Borgo del Tiglio er et af de mest respekterede huse i Friuli-Venezia Giulia. Vinhuset består af tre mindre vinbrug, alle beligende i Collio-distriktet ved byen Brezzano, blot ca. 20 km fra Adriaterhavet og ca. 30 km fra Alperne. Det samlede beplantede markareal udgør ca. 9 hektar.   Borgo del Tiglio drives og ejes af perfektionisten Nicola Manferrari, som er kendt for sin kompromisløse stil, og sit høje fokus på detaljen i alt hvad han foretager sig. Han overtog den første af vingårdene i 1981 - efter faderens alt for tidlige død - og skiftede dermed sit virke som farmaceut ud for at videreføre familiens traditioner ud i vin.

Vi mødte Nicola første gang på VinItaly 2010, og blev straks imponeret over det vi mødte: ikke alene vine af en kvalitet der lå milevidt over niveauet vi så hos mange af de konkurrerende - meget velrenommerede - producenter i Fruli, men også den meget seriøse tilgang og stolthed der blev udvist under præsentationen af husets vine. 

Bland andet Tocai fra Borgo del Tiglio er en reference-vin i regionen, men huset anses generelt for at tilhøre den absolutte elite både i pressen, hos kollegaerne og i bredere vinkredse.

Vinskribent René Langdahl Jørgensen skrev i Gastro nr. 68, juni 2012:
"...Borgo del Tiglio laver fremragende Chardonnay i moderne Bourgogne-stil med pæreskal og røg, specielt med ti års lagring. Borgo del Tiglio har ingen svage punkter, Nicola Manferrari har opnået, hvad han ville..."

Friuli

Friuli-Venezia Giulia er det fulde navn for vinregionen, som ligger i den nordøstlige del af Italien. Vinregionen grænser op til både Slovenien, Østrig, Adriaterhavet og Veneto. Det er en relativt lille region i størrelse, men nogle af de absolut bedste hvidvine fra Italien kommer herfra. De mest kendte underområder er Friuli Grave, Colli Orientali del Friuli, Collio og Carso.