Bodegas Exopto

Bodegas Exopto, Rioja Blanco 2023

2023

Spændende hvid Rioja fremstillet af 85% Viura suppleret med en mindre del Garnacha Blanca, Malvasia, Torrontés, Moscatel og Calagraño. 2023-årgangen høstede 94 points hos The Wine Advocate/Robert Parker og 92 points hos Vinous.

Pris
Log ind for at se B2B priser

Bodegas Exopto, Rioja Blanco 2023

Fremstillingsprocessen:

Håndhøstede druer fra gamle stokke. De forskellige sorter blandes og vinifceres samlet. Den alkoholiske gæring indledes på ståltank, men fortsætter på henholdsvis barriques, cement-æg og foudre. Vinen produceres i en lettere oxidativ stil, som klæder Viura-druen, som er hoveddruen i vinen. Vin lagres ca. 12 måneder, inden den frigives.

Beskrivelse:

Intens næse med lidt "mælkede" undertoner, moden frugt (hvid fersken, pære og abrikos), florale hints og lidt krydrede noter (kanel og anisfrø). Fyldig, med god syre der giver friskhed.
Flot hvidvin der kan drikkes ung, men som også lagrer rigtig godt og vil vinde kompleksitet med tiden. Fremragende vin til prisen!

The Wine Acvocate/Robert Parker:
"It was produced with the white grapes from the old vineyards, planted in the poorer soils to compensate yields. The base is Viura, around 85%, with some 10% Garnacha and 5% Malvasía Riojana, but there are always traces of Calagraño, Moscatel and Torrontés, etc. It was produced in a slightly oxidative way, which he thinks suits Viura nicely, as it gains in texture and aging potential. As it's a small volume, and all the varieties fermented together, in stainless steel in the beginning and later in used 225-liter barrels and concrete eggs in similar proportions and 60% in a 4,000-liter French oak foudre. It has 13% alcohol, a low pH of 3.27 and notable acidity, 6.2 grams of it. It's floral, spicy, balsamic and perfumed, very clean and precise, focused and balanced, with clout, elegance, freshness and balance. It's approachable now and should also age nicely in bottle. 7,000 bottles produced. It was bottled in September 2024." - 94 points.

Vinous:
"The 2023 Vino Blanco Exopto blends Viura, Malvasía, Garnacha Blanca, Calagraño and other local varieties from Rioja. Aged in foudres (50%), barrels (30%) and concrete (20%), aromas of wild herbs, anise, dill and white fruit combine with a vermouth-like edge and cedar undertones. It is dry, broad and structured, with malic freshness and a Mediterranean sensibility. This is flavorful and layered." - 92 points.

 

Druesammensætning: 85% Viura, resten en blanding af Malvasia Riojana, Garnacha Blanca, Moscatel, Torrontés, Calagraño. 

Lagring: Ca. 12 måneder på en blanding af 225-liters barriques, cement-æg og 4.000-liters foudre.

Alkohol: 12,5%

Produktion: Ca. 7.000 flasker.

Detaljer
LandSpanien
OmrådeRioja
ProducentBodegas Exopto
Årgang2023
DruesortBlend
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol12,5%
Lagring20% på 225 liters barriques, 20% på cement-æg og 60% på 4.000 liters foudre.
BiodynamiskJa

Bodegas Exopto

En revolutionær franskmand i Rioja

Bodegas Exopto blev grundlagt i 2003 af Tom Puyaubert, som er en af grundlæggerne af bevægelsen Rioja 'n' Roll, og dermed en vigtig del af en spændende ny generation af winemakers, der er i færd med at omdefinere Spaniens mest berømte region. Tom blev født i det sydvestlige Frankrig, og han boede i Bordeaux, indtil han i 2000 valgte at slå sig ned i Rioja. Før han grundlagde Bodegas Exopto, arbejdede han i leverandørledet til vinindustrien, med salg af træfade fra det anerkendte bødkerfirma Saury. Det var jobbet hos Saury og en intensiveret salgsindsats i Spanien der ansporede Tom til at slå sig ned i Rioja. I løbet af de første år i Spanien mødte han nogle af de dygtigste winemakers og kom ind under huden på regionen, de specifikke produktionsområder og menneskene bag nogle af de største vine i området. Dette inspirerede ham til at etablere en bodega i Laguardia i Rioja Alavesa, ca. 30 minutters kørsel øst for Haro, som er kendt for at være hjemsted for historiske López de Heredia (Viña Tondonia), og kun 15 minutter nordvest for Logroño.

Tom Puyabert så potentialet i de ældgamle vinmarker på skråningerne af Sierra Cantabria og Monte Yerga-bjergene nord for Laguardia, hvor nogle af stokkene er helt op til 100 år gamle.

Produktionstilgangen

Toms mission er at udtrykke de mange terroirs i Rioja DOCa i kraft af bæredygtig og miljøvenlig vindyrkning og dermed fremstille ærlige og autentiske vine. Vinhuset arbejder efter biodynamiske principper og vil fra årgang 2026 være økologisk certificeret.

I markerne bruger Bodegas Exopto hestetrukne plove til at vende jorden. I stigende grad anvendes principper fra biodynamisk landbrug, da Tom og hans team mener, at de bidrager til at fremhæve karakteren af ​​hver parcel maksimalt. Beskæring, opbinding og høst foregår ved håndkraft.

Bodegas Exopto besidder i alt 12 hektar vinmarker omkring de tre landsbyer Ábalos, San Vicente de la Sonsierra og Baños de Ebro. Langt de fleste stokkene er i disse områder over 60 år gamle og vokser i en blanding af kalksten og lerjord. I disse terroirs dyrker Bodegas Exopto Tempranillo, Malvasía og Viura.

Derudover besidder Bodegas Exopto 10 hektar marker omkring landsbyerne Alfaro og Aldeanueva de Ebro, hvor klimaet er mere påvirket af Middelhavet. Jorden her består af stenet sandjord og stokkene er gamle bush vines. Dette område er bedst til Garnacha- og Graciano-druer.

Bodegas Exoptos vine er på samme måde kraftige og elegante. De har en utrolig vin balance imellem frugtintensitet og finesse, og så er de i kraft af en god syre meget friske i udtrykket, hvilket er et gennemgående tema. På mange måder er Expoptos vine et godt billede på den revolution der ruller igennem Rioja, hvor flere producenter søger et mere saftigt og let udtryk uden at give køb på identiteten af Rioja. Da vi smagte vinene første gang, var vi meget imponerede over det rene og elegante udtryk, og var derfor heller ikke i tvivl om, at Bodegas Exopto fortjente en plads i vores sortiment.

Vi begyndte at importere vinene fra Bodegas Exopto i foråret 2025.

Rioja

Rioja er et af Spaniens mest berømte vinområder, beliggende i det nordlige Spanien langs floden Ebro, og er kendt for sin høje kvalitet og traditionelt lagrede vine. 

Rioja opdeles i tre underzoner:

  1. Rioja Alta – Beliggende i den vestlige del. Her er klimaet køligere og højere beliggende, hvilket giver elegante, komplekse vine med god syre.

  2. Rioja Alavesa – Nord for Ebro-floden, teknisk en del af Baskerlandet. Ligner Rioja Alta i stil, men ofte med lidt mere friskhed og finesse.

  3. Rioja Oriental (tidligere kaldet Rioja Baja) – Den varmeste og tørreste del mod øst. Vine herfra er ofte mere kraftige og alkoholrige.

Druer:

  • Tempranillo er den dominerende drue, kendt for sin struktur, modne røde frugter og evne til at ældes godt.

  • Garnacha (Grenache) bruges til at give varme, alkohol og krydderi.

  • Graciano og Mazuelo (Carignan) bruges i mindre mængder for at tilføje syre, farve og kompleksitet.

  • Hvide Riojaer laves hovedsageligt på Viura (Macabeo), ofte blandet med Malvasía eller Garnacha Blanca.

Lagringsklassifikation:

Rioja er kendt for sine officielle lagringskategorier, der angiver vinens tid på fad og flaske:

  • Joven – Ung vin uden nævneværdig fadlagring.

  • Crianza – Minimum 2 års lagring, hvoraf mindst 1 år på egetræsfad.

  • Reserva – Minimum 3 år, hvoraf mindst 1 år på fad og resten på flaske.

  • Gran Reserva – Minimum 5 år, hvoraf mindst 2 år på fad og 3 på flaske.

Stil:

Traditionelt har Rioja-vine været præget af lang fadlagring, især på amerikansk eg, hvilket giver noter af vanilje, kokos og krydderi. I dag ser man også mere moderne stilarter med frugtige, friskere vine og kortere fadlagring – ofte på fransk eg.