Cascina Val del Prete

Casc. VdP, Nebbiolo d'Alba '22

2022

En af vores favoritvine; en "Poor Man's Barolo" som man skal lede længe efter for at få i tilsvarende kvalitet. Intensiteten og nerven er forbilledlig, og eftersmagen laaaaang.

Pris
Log ind for at se B2B priser

Cascina val del Prete Nebbiolo D'Alba 2022

Mario og Giovanni Roagnas organiske vine fra Roero-distriktet har altid stået som noget ganske særligt for os. Druerne er ultra-sunde, der er altid god modenhed i vinene, og det hele er altid bakket op af formidabel strukturel komposition. Da vi blev introduceret til det seneste skud på stammen, denne Nebbiolo d'Alba, var vi ved at falde ned af stolen af bar begejstring!

Vinen er en cuvée fra de to marker Bricco Medica og Vigna di Lino som hver især lægger navn til vinene af samme navne. Druerne til denne Nebbiolo er imidlertid en slags "efter-høst", en form for andensortering, hvor de druer der ikke blev brugt til de to oprindelige cuvéer blev efterladt for en stund på stokkene, inden de blev høstet til vinen her. Druerne, som altså er de mindst modne og dermed har et lidt lavere sukkerindhold, giver en lidt lettere og friskere version, som også får lidt kortere tid på fad, og kan drikkes med velbehag noget tidligere.

Druerne fra de to marker sam-vinificeredes i ståltank. Gæringen startede spontant op udelukkende ved hjælp af druernes og omgivelsernes naturlige gær. Macerationen varede ca. 30 dage og var helt uden temperaturstyring, men med remontage to gange dagligt. Efter macerationen fik vinen lov at "sætte sig", inden den blev hældt på delvis barriques og delvis store fade, hvor den forblev i 12 måneder. Efter efterfølgende 6 måneders flaskelagring, var vinen klar til frigivelse.  

Vinen er ekstremt elegant. I glasset har den en sart rubinrød farve med lav farvekoncentration. Den byder på en flot rødfrugtet næse, hvor lyse bær, fx hindbær og jordbær, tonser frem understøttet af en klassisk floralitet, hvor især noter af friske roser byder ind. Den har et klassisk, men lettere tannisk bid i finishen, og bidet balanceres af en fin fylde og den udprægede frugtdrevne karakter. Det her er vin der kombinerer den tørre og elegante frugt med en indsmigrende sødmefuldhed og frisk saftighed. Det er en "Poor Man's Barolo" man skal lede længe efter, for at få en bare nogenlunde tilsvarende kvalitet. Intensiteten og nerven er forbilledlig, og eftersmagen lang.

Detaljer
LandItalien
OmrådePiemonte
ProducentCascina Val del Prete
Årgang2022
DruesortNebbiolo
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol14%
Lagring12 måneder på blanding af barriques og botti

Cascina Val del Prete

Mario Roagna´s meget ambitiøse arbejde har gjort, at Cascina Val del Prete igen og igen optræder blandt de mest hædrede producenter i bl.a. Gambero Rosso, men også internationalt, fx hos Robert Parker, nyder vinhuset fra Piemonte stor anerkendelse. Druerne Barbera og Nebbiolo hersker her og vinhuset evner både de lette og kraftigere udtryk, desuden har de flere skinmacererede hvide, som er et besøg værd.

Piemonte

Piemonte er en region i det nordvestlige hjørne af Italien. Bjergene i nord, sørger for ly for både kolde nordlige vinde og nedbør. Klimaet er moderat og kontinentalt med lange, kolde vintre, og somre, der kan udfordres med tordenvejr, hagl og tåge. Det bakkede landskab, sørger for godt potentiale for vindyrkning. De vigtigste druesorter er Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, samt Cortese og Moscato på den hvide side. De største og mest anerkendte vinområder er beliggende syd for hovedbyen Torino, omkring byerne Asti og Alba. De største vine er Barolo DOCG og Barbaresco DOCG.