Dogliani Briccolero er fremstillet på den klassiske Piemonte-sort, Dolcetto - en drue der slet ikke får den anerkendelse den reelt fortjener. Dogliani-distriktet er højborg for druen, og Chionetti er en af de ypperste eksponenter, hvilket bliver bekræftet af prominente navne som Galloni, Jancis Robinson og Gambero Rosso. Sidstnævnte skrev i 2016 bl.a. følgende: "Universally recognized as one of the leading winemakers not just in Dogliani but in Langhe...".
I Briccolero får man en yderst seriøs Dolcetto-vin. Den er et fremragende eksempel på, hvad kombinationen af Dogliani-terroiret og en dygtig winemaker betyder for kvaliteten. Det er en kompleks og ambitiøs vin, som har et stort lagringspotentiale. Vinen er intens og dyb i udtrykket. Den er rig på frugt og florale noter, den har en god syre og markant tannin. Det er Dolcetto på den helt store klinge! Duften og smagen er kendetegnet ved friske bær, fx brombær, kirsebær, røde og mørke bær generelt, og en let lakridsal note. Der er en tydelig mineralitet i finishen, og en lang, lang eftersmag.
Druerne kommer fra ca. 50 år gamle stokke, de høstes manuelt, og de afstilkes forud for gæringen som foregår i temperaturkontrolleret ståltank, hvor temperturen ikke overstiger 29°C. Efter alkoholisk gæring, hviler vinen primært på cement, en lille andel hviler dog på gamle fade. Briccolero filtreres ikke, men sedimenterer naturligt. Vinen er øko-certifeceret.
Det er en intens og kraftig vin - en udpræget madvin - som vil fungere fremragende sammen med fx rustikke og kraftige simreretter og grillet rødt kød.
Vinen bør serveres ved ca. 16°C.
Anmeldelser
Renelangdahl.com (Læs hele artiklen om Chionetti HER):
"Højintens aroma med kirsebær, vanilje, kirsebærsten og abrikoskerner, og den har altså kun set gamle botti og smagen minder mig om salig Mærsk McKinney-Møllers stille, men statelige positur, magt uden larm, let bittert touch og langvarig eftersmag."