JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Om vinen:
La Costa er toppen af hvad Dogliani-appellationen kan præstere. Vi kan uden at blinke med øjnene hævde, at dette er den højeste kvalitet af Dolcetto-vin, vi nogensinde har stiftet bekendtskab med! Ja, du læste rigtigt. Vinen her er fremstillet på den klassiske Piemonte-sort, Dolcetto - druen så mange vinprofessionelle elsker at hade, og mest fordi de endnu ikke har smagt Dolcetto på dette niveau før. Druen får slet ikke den anerkendelse den reelt fortjener, men med La Costa burde den få chancen...
Dogliani-distriktet er højborg for druen, og Chionetti er en af de ypperste eksponenter, hvilket bliver bekræftet af prominente navne som Galloni, Jancis Robinson og Gambero Rosso. Sidstnævnte skrev i 2016 bl.a. følgende: "Universally recognized as one of the leading winemakers not just in Dogliani but in Langhe...".
Denne mikro-cuvée, hvoraf der blot produceres omkring 4.000 nummererede flasker, er et fremragende eksempel på, hvad kombinationen af Dogliani-terroiret og en dygtig winemaker betyder for kvaliteten. Det er en kompleks og ambitiøs vin, som har et stort lagringspotentiale. Vinen er intens og dyb i udtrykket. Den er rig på frugt og florale noter, den har en god syre og markant tannin. Det er Dolcetto på det allerhøjeste niveau! Duften og smagen er kendetegnet ved friske bær, fx brombær, kirsebær, røde og mørke bær generelt, og en let lakrisal note. Der er en tydelig mineralitet, nærmest lidt grafit-granit-agtig i finishen, og en lang, lang eftersmag.
Druerne kommer fra en parcel i ca. 400 meters højde, fra ca. 70 år gamle stokke. De høstes manuelt, og de afstilkes forud for gæringen som foregår i temperaturkontrolleret ståltank, hvor temperturen ikke overstiger 29°C. Den totale macerationstid er ca. 21 dage. Efter alkoholisk gæring, hviler vinen 18-24 måneder på gamle fade. La Costa filtreres ikke, men sedimenterer naturligt. Vinen er øko-certifeceret.
Det er en intens og kraftig vin - en udpræget madvin - som vil fungere fremragende sammen med fx rustikke og kraftige simreretter og grillet rødt kød. Vinen viser for alvor prøver på sit sande potentiale, når den har modnet i omkring 10 år på flaske.
Vinen bør serveres ved ca. 16-17°C.
Specifikationer:
Druesammensætning: 100% Dolcetto.
Lagring: Ca. 24 måneder på store gamle fade.
Distrikt: Dogliani, Piemonte, Italien.
Alkohol: 14%.
Årlig produktion: Ca. 3.800-4.000 flasker.
Indhold: 0,75 liter.
Packaging: Leveres i 6 stk. karton.
Andre vine fra samme producent
Om producenten:
Da vi for første gang smagte vinene fra Chionetti, blev vi øjeblikkeligt bjergtaget. Endelig var vi stødt på vine fremstillet af ”Piemontes trejdeviolin”, Dolcetto-druen, som beviste, at der så sandelig kan skabes store vine på denne, ofte lidt ringeagtede, lokale druesort. Dolcetto betragtes af mange som en drue uden det store potentiale, til fremstilling af syrefattige og simple ”frokostvine” med en lidt rustik tanninstruktur. Skeptikerne vil mene, at det er en drue, der i stil minder om Barbera, dog med lavere syre og højre tannin.
Land | Italien |
---|---|
Område | Piemonte |
Producent | Chionetti |
Årgang | 2019 |
Druesort | Dolcetto |
Flaskestørrelse | 750 ml. |
Alkohol | 14,0% |
Lagring | 24 måneder på store gamle fade. |
Økologisk | Ja |