JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Chionetti, Riesling '21- ØKO
Riesling fra Langhe - ja, det kan man godt - og det endda på overbevisende vis!
Riesling fra Langhe - ja, det kan man godt - og det endda på overbevisende vis!
Nogle gange får man de her uventede oplevelser, som fuldstændig tager røven på én. Sådan en oplevelse var denne Langhe Riesling, som altså får hele 8 mdr ‘sur lie’ i temperaturkontrollerede ståltanke - og det er noget der kan smages! Det er en karakteristisk Riesling duft fyldt med citrusfrugter og et grønt, bittert snert, men denne 2020-årgang gemmer på noget mere. En udvikling i frugten, en autolytisk, gær-agtig kant, en kompleksitet, som vi synes klæder vinen forfærdelig godt!
Vinstokkene står plantet på sydvente skråner i Dogliani området - nærmere Bortaga Martina - omkring 500 meter over havet. Jordbunden består af en blanding af hvid mergel og sandsten. Mergel er den samme kalkholdige ler, som er typisk for Piemonte - og måske også for Côte D’Or i Bourgogne. Det høje kalkindhold, skaber grundlag for druer med højt syreindhold.
Vinen balancerer på fornemmeste vis de florale, grønne og citrustonede elementer med en lettere cremet fylde og vinen her vil være meget modtagelig overfor diverse madsammensætninger. Det kunne være citrusmarineret rå fisk med smørristet brødcroutoner eller ristede nødder. Det kunne også være bagt laks med fennikelsalat - generelt en rigtig god vin til grøntsags - eller fiskebetonede grøntsagsretter - Buon Appetito!
Meget lille produktion her, kun 4.000 flasker, så har vi vækket din nysgerrighed, så tøv ikke for længe
Land | Italien |
---|---|
Område | Piemonte |
Producent | Chionetti |
Årgang | 2021 |
Druesort | Riesling |
Flaskestørrelse | 750 ml. |
Alkohol | 12 % |
Lagring | 8 mdr 'sur lie' i temperaturkontrollerede ståltanke |
Økologisk | Ja |
Vinhuset blev grundlagt af Giuseppe Chionetti i 1912, hvor han købte vinmarker i San Luigi-området i Dogliani og samtidigt anlagde vingården. I begyndelsen blev produktionen solgt som ”bulk” til negocianter og andre producenter, men efterhånden blev mere og mere vin solgt færdigflasket, og først fra da af begyndte familien at markedsføre vinene under navnet Chionetti.
Det var takket være Quinto Chionetti, 3. generation, at vinhusets renommé for alvor begyndte at vokse. Quinto satte kvaliteten i højsædet og satte skub i udviklingen, bl.a. med eksport til USA. Quintos søn Andrea (4. generation) begyndte efterfølgende at eksperimentere og studere de forskellige marker og beliggenheder, og begyndte at vinificere druerne fra de forskellige plots særskilt. Dette førte til skabelsen af de tre cru’er; Sorì Briccolero, San Luigi, Vigna la Costa. I dag bare kendt som Briccolero, San Luigi og La Costa.Piemonte er en region i det nordvestlige hjørne af Italien. Bjergene i nord, sørger for ly for både kolde nordlige vinde og nedbør. Klimaet er moderat og kontinentalt med lange, kolde vintre, og somre, der kan udfordres med tordenvejr, hagl og tåge. Det bakkede landskab, sørger for godt potentiale for vindyrkning. De vigtigste druesorter er Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, samt Cortese og Moscato på den hvide side. De største og mest anerkendte vinområder er beliggende syd for hovedbyen Torino, omkring byerne Asti og Alba. De største vine er Barolo DOCG og Barbaresco DOCG.