Il Marroneto

Il Mar. Madonna 2017 Brunello di Montalcino

2017

Dette er vinen der for alvor har fået placeret Alessandro Mori blandt verdens førende Brunello-poducenter.

Pris
Log ind for at se B2B priser

Denne top-Brunello er fremstillet på druer som kommer fra samme mark som Il Marronetos normale Brunello, dog er der tale om en selection af særligt udvalgte klaser fra den højest beliggende parcel. Parcellen, som Alessandro Mori også kalder den "historiske mark", ligger helt op til en lille kirke fra 1200-tallet ved navn "Madonna delle Grazie" - deraf navnet. Brunello di Montalcino "Madonna delle Grazie" er vinen der for alvor har fået placeret Il Marroneto blandt den absolute elite - ikke bare i Montalcino, men i hele verden.

Vinifikation af vinen foregår meget anderledes end ved vinhusets Brunello normale. Efter høsten puttes druerne i store åbne gamle gæringskar af eg uden temperaturregulering. De første to døgn ligger mosten uberørt og der er for så vidt ingen aktivitet udover den meget langsomme udblødning. Efter de første dage begynder mosten lige så stille at gære (spontant), og temperaturen stiger langsomt (ukontrolleret) op mod en temperatur på ca. 29-30° C i løbet af ca. 5 dage. Den alkoholiske gæring fuldføres i løbet af 20-22 dage. Når den alkoholiske gæring er tilendebragt, presses cap'en hårdt for at ekstrahere syren i ren form. Skindet skilles dernæst fra den færdigfermenterede vin, hvorefter al vinen fordeles på blot to store gamle fade. På disse fade gennemgår vinen langsom malolaktisk gæring og modnes i i alt 41 måneder, inden de to fade blendes, og vinen er klar til aftapning og yderligere lagring på flaske. Hele processen er indbegrebet af "naturalisme"; vinen fremstilles uden hjælp i form af gær, enzymer, kemi, avanceret teknologisk udstyr eller andet. "Madonna delle Grazie" er således fremstillet efter helt old-school, low-tech metoder, og er dermed et af de mest puritanske udtryk man kan finde af Sangiovese.

Vinen har en dyb rubinrød farve og en herlig frugtig karakter. Det er en yderst elegant og magtfuld vin med udpræget kompleksitet og harmoni, hvoraf der kun produceres meget få flasker pr. årgang. En forholdsvis normal årgang giver typisk ca. 6.000 flasker.

Den er velegnet til bl.a. ovnstegt rødt kød og vildt, er helt ideel til "Bistecca Fiorentina", men står også fantastisk alene som meditations- eller relax-vin. Giv dig tid til fordybelse, når du trækker en "Madonna" op.

Vinen er i årgang 2005 kåret til bedste Brunello di Montalcino i Decanter Magazine, mens årgang 2007 fik 96 points af Robert Parker, årgang 2010 fik 100 points af Robert Parker, årgang 2012 fik 99 points af Robert Parker. Galloni har givet 96 points i 2011-årgangen.

2013-årgangen var på Forbes Magazines liste over de 50 vigtigste vinkælder must-haves globalt set, og på Luca Gardinis liste over 50 bedste vine i Italien.

Detaljer
LandItalien
OmrådeToscana
ProducentIl Marroneto
Årgang2017
DruesortSangiovese
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol14%
Lagringca 41 mdr. på store fade, min. 10 mdr. på flaske.

Il Marroneto er et lille vinhus drevet med stor passion af den ambitiøse og karismatiske wine maker, Alessandro Mori. Vinhuset er beliggende lidt udenfor den idylliske Montalcino by, på den nordlige side af Montalcino-bjerget. Fra terrassen har man frit udsyn til Sienas tårne i det fjerne.

År efter år frembringer Il Marroneto traditionelle Brunello di Montalcino og frugtige Rosso di Montalcino på højeste niveau, som de har gjort det med deres klassiske Brunello’er de seneste 25 år. Alessandro Mori’s respekt for terroir’ets særegenhed viser sig tydeligt i hans vine, som er tro mod den tradition og jord, hvori en af Italiens mest ædle vine har sin oprindelse. Il Marroneto er således at betragte som et ærketraditionelt Brunello-hus, der på traditionalisternes side tilhører den absolutte elite i Montalcino.

Toscana er en region i det centrale Italien og strækker sig langs den vestlige kyst. Regionen kan inddeles i tre overordnede områder: det bjergrige Chianti i nord, det bakkede landskab i syd og det flade kystnære område. Den største drue her er Sangiovese, og området er kendt for vine som Brunello di Montalcino, Chianti Classico og Supertoscanerne, hvor Sangiovese får selskab af fine franske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot mfl.