Il Marroneto

Il Mar. Rosso di Mont. '21

2021

Il Marronetos legendariske Rosso di Montalcino 'Ignaccio', der er en af de af mest seriøse Rosso'er på markedet. Der produceres tilmed kun ca. 6.000 flasker årligt. 

Pris
Log ind for at se B2B priser

Il Marroneto, Rosso di Montalcino "Ignaccio" 2021

Il Marroneto, Rosso di Montalcino 'Ignaccio' 2020
For rigtigt at forstå storheden af denne Rosso di Montalcino, bør man kende til Il Marronetos Brunello di Montalcino. Alessandro Moris Rosso er nemlig en af de mest seriøse Rosso di Montalcino på markedet, og det er en vin der bærer DNA'et af husets Brunello di Montalcino...

Rosso'en er rent faktisk 100% identisk med den vin der senere kommer ud som Brunello di Montalcino i samme årgang. Er du forvirret? Forklaring følger:

En lille del af Brunello'en, som normalt hviler i alt 39 måneder på fade, bliver efter ca. 22 måneders fadlagring tappet på flaske som Rosso di Montalcino. Det er altså fuldstændig samme vin af den pågældende årgang, men altså blot udsat for en kortere fadlagring og en tidligere market release. Helt konkret ofrer Alessandro Mori et enkelt fad med Brunello pr. årgang, som tappes af "før tid" og kan komme på markedet som en ung Brunello, eller rettere; en yngre og mindre kompleks version af Brunello: en Rosso di Montalcino. 

Det er i dagens Montalcino kun et fåtal af producenter der anvender denne traditionelle, historiske praksis, da det sevfølgelig er en yderst bekostelig affære at ofre et helt fad destineret til at blive Brunello. Men Alessandro Mori er ærketraditionalist og principfast, og derfor fortsætter han sin praksis til trods for, at hans Brunello'er er blandt markedets mest efterspurgte. Til gengæld bidrager han så også med en Rosso, som slet ikke skal sammenlignes med langt størstedelen af kollegernes versioner af samme type, men snare med deres Brunello'er!

Farven er dyb rubinrød, næsen er indbydende, frisk og med en fin frugtbetonet intensitet, hvor den klassiske kirsebærfrugt og andre røde bær er fremherskende. Vinen er intens frugtrig, saftig og uhyre elegant, med fine, fine tanniner, harmonisk afrundethed og spændstighed.

En klassevin, hvoraf, der som de øvrige vine fra Alessandro Mori, (desværre) kun kommer (alt for) få flasker til Danmark.

Detaljer
LandItalien
OmrådeToscana
ProducentIl Marroneto
Årgang2021
DruesortSangiovese
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol14%
Lagring22 måneder på store fade

Il Marroneto

Il Marroneto er et lille vinhus drevet med stor passion af den ambitiøse og karismatiske wine maker, Alessandro Mori. Vinhuset er beliggende lidt udenfor den idylliske Montalcino by, på den nordlige side af Montalcino-bjerget. Fra terrassen har man frit udsyn til Sienas tårne i det fjerne.

År efter år frembringer Il Marroneto traditionelle Brunello di Montalcino og frugtige Rosso di Montalcino på højeste niveau, som de har gjort det med deres klassiske Brunello’er de seneste 25 år. Alessandro Mori’s respekt for terroir’ets særegenhed viser sig tydeligt i hans vine, som er tro mod den tradition og jord, hvori en af Italiens mest ædle vine har sin oprindelse. Il Marroneto er således at betragte som et ærketraditionelt Brunello-hus, der på traditionalisternes side tilhører den absolutte elite i Montalcino.

Toscana

Toscana er en region i det centrale Italien og strækker sig langs den vestlige kyst. Regionen kan inddeles i tre overordnede områder: det bjergrige Chianti i nord, det bakkede landskab i syd og det flade kystnære område i midten. Den største drue her er Sangiovese, og området er kendt for vine som Brunello di Montalcino, Chianti Classico og Supertoscanerne, hvor Sangiovese får selskab af fine franske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot mfl.