Hvidvin fra Châteauneuf-du-Pape er ikke noget de fleste drikker ret tit. Det har nok sin helt naturlige forklaring ved, at rødvinene fra samme appellation, løber med al opmærksomheden, og det med god grund. Der er dog som altid store oplevelser at finde, for den nysgerrige vindrikker, og denne pragtfulde hvidvin er ingen undtagelse.
Vinen er, ligesom sin røde modpart, lavet på en blanding af druesorter. I denne vin finder vi Grenache Blanc, Clairette, Roussane og Bourboulenc.
Modsat tendensen med hvid Châteauneuf-du-Pape, er denne vin mere energisk, syrerig og sprød. Normalt kan udfordringen for denne vintype, ligge i et varmt klima, uhensigtsmæssig brug af nyt fad. Mayard gør tingene lidt anderledes. De benytter sig 50/50 af stål/demi-muid (store 600 liters egetræsfade, typiske for Rhône) og høster tidligere - og manuelt - end deres naboer.
Disse tiltag er altafgørende for vinens friskhed i frugten, bevaring af syre og kombinerer du det med den flotte, modne frugt, og noter fra fadet, får du en vin i balance - hvis du er en dygtig winemaker - og det er søstrene Beatrice og Francoise. De er 5. generation fra Domaine Mayard (før Clos du Calvaire) og har således fået vin og vinfremstilling ind med modermælken.
Vinen har en moden, smigrende citruspræget duft med hvid fersken og en svag, men tilstedeværende smørret fadnote, som intensiverer som vinen får luft. På paletten er vinen fløjsblød, cremet, med en svag sødmefuldhed - og en utrolig frisk, vedholdende syree. Fadet er smukt integreret og tilfører blot en ristet, røget underliggende aroma til oplevelsen og den lange finish.
Druematerialet til denne vin kommer fra det berømte Crau-plateau. Drik den nu som den er, eller læg den på langs i kælderen i 5-10 år.