Graziano Prà

Prà, Ripasso 2021 Øko-certificeret

2021

Topklasse Ripasso fra en områdets mest anerkendte producenter...

Pris
Log ind for at se B2B priser

Prà, Ripasso 2021 ØKO-certificeret

Ripasso'en fra Graziano Prà er en klassevin, som fortjener meget mere opmærksomhed blandt professionelle sommeliers, end det vintypen Ripasso generelt er i stand til at få. Det er en vin der forener elegance, syre og mineralitet, selvom vinen stadig er kraftig og intens. Et utroligt rent frugtbillede og en saftighed kendetegner denne vin, som vi selv har utrolig store forventninger til.

Vinen er fremstillet på det klassiske blend i Illasi-dalen; Corvina, Corvinone, Rondinella og Oseleta. Markerne er sydøsteksponerede og beliggende i ca. 450 meters højde, og jordbunden er ret mergel- og kalkholdig.

Druerne dyrkes efter naturlige principper, dvs. uden brug af kemi eller hjælpemidler, og vinhuset er økologisk certificeret. Stokkene har en gennemsnitlig alder på ca. 15-20 år, og udbyttet er ca. 40 hekotliter pr. hektar. Der høstes (udelukkende manuelt) i medio oktober. Druerne er afstilkes og presses, hvorefter maceration finder sted i ca. 15 dage i vertikal ståltank. Malolaktisk gæring finder sted i 20 hektoliters træfade, hvorefter Valpolicellaen mixes med drueskallerne fra Amarone-fremstillingen, og 5 dages yderligere maceration finder sted, og en andengæring begynder (Ripasso-teknikken). Vinen hviler efterfølgende 18 måneder på fade, heraf en del barriques, efterfulgt af min. 6 mdr. på flaske. 

Vinen fremstår i glasset med en en intens rubinrød farve med et violet skær. Næsen er ekspressiv med flot frugt med florale noter og hints af mørke modne kirsebær og et underliggende touch af vanilje. I munden er vinen fyldig, med frisk og saftig kirsebærfrugt, sveskeblomme, rabarber og sort peber. Vinen har en trods den fyldige stil stadig en markeret syre, der giver friskhed, mens tanninerne er relativt kraftige, dog med finkornet struktur.  

Druesammensætning: Corvina, Corvinone, Rondinella, Oseleta.

Lagring: 18 mdr. på fad, hvoraf en del i barriques, herefter 6 mdr. på flaske.

Distrikt: Illasi (Valpolicella), Veneto.

Alkohol: 15%.

Årlig produktion: Ca. 5.000 flasker.

Detaljer
LandItalien
OmrådeValpolicella
ProducentGraziano Prà
Årgang2021
DruesortCorvina, Corvinone, Rondinella
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol15%
Lagring12 måneder på tonneaux-fade
ØkologiskJa

Graziano Prà

Naturlige og rene Soave- og Valpolicella-vine fra mesteren selv

Vinhuset blev grundlagt i begyndelsen af 1980’erne af Graziano Prà og hans to brødre, Sergio og Flavio, som alle er ud af en familie med en mangeårig vintradition.
Graziano Prà er grundlæggende inspireret af Wendell Berry’s (amerikansk forfatter/digter, farmer, fortaler for bæredygtigt landbrug, miljøforkæmper m.m.) skole for sund, ren og bæredygtig landbrugsproduktion. Dette giver sig selvsagt udslag i vinhusets naturlige og rene tilgang til vinfremstilling og respekt for både vin og miljø, en tilgang som har været fundamental siden vinhuset blev grundlagt i de tidlige 80’ere.

Produktionen er økologisk certificeret, selvom det ikke fremgår af vinenes etiketter, og vinhuset er desuden medlem af Foreningen af Uafhængige Vinbønder (Vignaioli Indipendenti).

I dag ejer Graziano Prà i alt 28 hektar vinmarker, de fleste i top-områderne af Soave, som fx Monte Grande og Monte Croce, men også i Valle di Mezzane i Valpolicella, hvorfra Prà fremstiller topklasse Valpolicella-vine i 500 meters højde. Det er naturligvis de hvide Soave-vine der har skabt Pràs store nationale og internationale omdømme, men de tre rødvine fremstillet i Valpolicella gør sig så markant bemærket, at vinverdenen fremover nu også skal forholde sig til Prà’s verdensklasse på rødvinssiden.

Vinstilen er klart defineret; samtlige vine, hvide som røde, besidder en elegance, en balance og en aromatisk præcision som er ganske unik. Det er vine der forener intensitet, saftighed og finesse på en måde der konstant stimulerer appetitten for mere.

Fra Vini Prà fører vi Soave Classico ”Otto”, Soave Classcio ”Staforte”, Soave Classico ”Monte Grande”, Valpolicella Superiore “La Morandina”, Valpolicella Ripasso Superiore “La Morandina”, Amarone della Valpolicella “La Morandina” samt Passito Bianco delle Fontane.

Veneto

Veneto er en region i det nord - nordøstlige Italien, som producerer en af Italiens mest kendte vine, den store Amarone della Valpolicella. Regionens to mest kendte områder er Valpolicella og Soave. Valpolicella er kendt for Amarone og dens unikke passito produktionsmetode, hvor druerne tørrer traditionelt på stråmåtter, for at koncentrere sukker og dermed hæve alkoholniveau, samt styrke aromaintensitet. Soave er derimod kendt for sine friske hvide vine primært på Garganega, og er en internationalt ankerkendt vin.