Graziano Prà

Prà, Soave Cl. "Monte Grande" '21 Øko-certificeret

2021
Ikonisk Soave som i mange år har været anerkendt som en af de absolut største vine i området...
Pris
Log ind for at se B2B priser

Monte Grande er den ikoniske enkeltmarks-Soave fra Graziano Prà, deres "Cru" om man vil. Den er fremstillet på 70% Garganega og 30% Trebbiano di Soave (samme sort som Verdicchio) og dyrket på vulkansk jord. Markerne er sydøsteksponerede og beliggende i ca. 150 meters højde.

Vinen fremstår i glasset med en intens gulgrøn farve. Næsen intens med noter af gule modne æbler, modne ferskner, eksotisk moden stenfrugt og gule citrusfrugter. Den byder også på et let krydret præg med noter af let tørret lavendel og medicinske urter. I munden er vinen fyldig, med god friskhed, saftigt bid og en dybtliggende mineralitet. Eftersmagen har trademark-noter af sød mandel.  

Vinen er ideel til skalddyr og fisk, men er også god til lyst kød og charcuteri som parmaskinke. Prøv den også til medium modne oste som fx. Robiola, Monte Veronese eller den danske Havgus. Bør serveres ved ca. 8-10°.

Druerne dyrkes efter naturlige principper, dvs. uden brug af kemi eller hjælpemidler, og vinhuset er økologisk certificeret. Stokkene har en gennemsnitlig alder mellem 40 år, og udbyttet er ca. 50 hekotliter pr. hektar. Der høstes (udelukkende manuelt) i perioden fra medio til ultimo oktober. Vinen gærer og modner på 20 hektoliters fade af fransk Allier-eg.

En ganske særlig detalje ved fremstillingen af Monte Grande, er at klasestilkene vrides og skæres halvt over, når druerne har opnået fuld modenhed. Det betyder i praksis, at næringskanalen bliver brudt, hvorved druerne tørrer en anelse ind, så koncentration og sukkeret forøges. Processen varer ca. en måned, alt afhængig af årgang, og er med til at opbygge kompleksitet og intensistet i vinen.

Læs Ian D'Agatas artikel  og smagenoter fra efteråret 2017 på Vinous.com, hvor årgangene 1998-2015 kommenteres: LÆS ARTIKEL

Druesammensætning: 70% Garganega, 30% Trebbiano di Soave.

Lagring: Store fade af Allier-eg (30 HL), ca. 10 måneder.

Distrikt: Monteforte d'Alpone (Soave), Veneto.

Alkohol: 13%.

Årlig produktion: Ca. 15.000 flasker.

Information om producenten og øvrige produkter

Detaljer
LandItalien
OmrådeSoave
ProducentGraziano Prà
Årgang2021
DruesortGarganega, Trebbiano di Soave
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol13%
LagringStore fade af Allier-eg (30 HL), ca. 10 måneder.
ØkologiskJa

Graziano Prà - Naturlige og rene Soave- og Valpolicella-vine fra mesteren selv

Vinhuset blev grundlagt i begyndelsen af 1980’erne af Graziano Prà og hans to brødre, Sergio og Flavio, som alle er ud af en familie med en mangeårig vintradition.

Graziano Prà er grundlæggende inspireret af Wendell Berry’s (amerikansk forfatter/digter, farmer, fortaler for bæredygtigt landbrug, miljøforkæmper m.m.) skole for sund, ren og bæredygtig landbrugsproduktion. Dette giver sig selvsagt udslag i vinhusets naturlige og rene tilgang til vinfremstilling og respekt for både vin og miljø, en tilgang som har været fundamental siden vinhuset blev grundlagt i de tidlige 80’ere.