JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Tenuta Licinia
Tenuta Licinia har kurs mod stjernerne. Vinhuset er en markant repræsentant for nytænkende, terroir-orienteret vin i Toscana. Med små unikke parceller, geologisk forskning og en respekt for tradition - leverer James Marshall-Lockyer interessante Toscana IGT-vine der byder på koncentration, elegant lethed, præcision, kompleksitet og identitet.
Tenuta LiciniaTenuta Licinia, Toscana I.G.T. "L'Isolato" 20232023Pris Log ind for at se B2B priser- Pris pr. fl. v/6 stk.239,00 DKK
Tenuta LiciniaTenuta Licinia, Toscana I.G.T. "Sasso di Fata" 20222022Pris Log ind for at se B2B priser- Pris pr. fl. v/6 stk.359,00 DKK
Tenuta LiciniaTenuta Licinia, Toscana I.G.T. "Onda" 20232023Pris Log ind for at se B2B priser- Pris pr. fl. v/3 stk.479,00 DKK
Tenuta Licinia
Toscansk vinhus med sikker kurs mod stjernehimlen
Tenuta Licinia er en lille vingård i Toscana, beliggende nær "borgo'en" Lucignano, i det nordlige Val di Chiana. Val di Chiana er en frugtbar dalslette i den sydøstlige del af Toscana, som strækker sig fra Arezzo-provinsen i nord til Trasimeno-søen og det nordlige Umbrien i syd.
Val di Chiana er en tidligere sumpet slette, som blev drænet i 1700-tallet og gjort til et af Italiens mest produktive landbrugsområder. I dag er området kendt for produktion af olivenolie, korn, og ikke mindst opdræt af de berømte Chianina-kvæg, men også for for spirende vinproduktion – bl.a. hos kvalitetsbevidste producenter som eksemplevis Tenuta Licinia, der holder til i bakkelandskabet vest for de flade vidder og stik vest for byer som Cortona og Castiglion Fiorentino, som er beliggende på den østlige side for dalen.
Tenuta Licinia blev grundlagt i 2007 af belgieren Jacques de Liedekerke som drømte om at revitalisere historiske, ofte oversete terroirs i Val di Chiana. I 2006 genplantede han marken ”Sasso di Fata” – som i dag er omdrejningspunktet i produktionen. I 2020 overtog hans barnebarn, den visionære James Marshall-Lockyer, ledelsen, og han har siden 2021 drevet vingården ud fra biodynamiske principper i markarbejdet og low-intervention filosofi i kælderen. Vinene er alle økologisk certificerede.
Vinhusets besidder 5,5 hektar vinmarker som ligger spredt i det kuperede landskab nær Lucignano, men omkranset af 60 hektar skov. Jordbunden varierer imellem galestro, skifer, kalksten og mergel, en variation der er hjørnestenen i husets filosofi: De unikke jordbundstyper i hver parcel er nemlig styrende for stilen og strukturen i de forskellige cuvéer. Klimaet er kontinentalt med kølige nætter og varme dage, hvilket fremmer langsom modning og en levende syreprofil.
James fokuserer på parcel-diversiteten, og han har nøje opdelt sub‑områder med særlige jordbundskarakteristika. Stokkene er beplantet med høj tæthed, for at skabe konkurrence imellem planterne, og derved sikre koncentration og terroirudtryk.
Alle vine laves med minimal intervention og nænsomt brug af fad (tonneaux), hvilket sikrer elegante og præcise vine med aromatisk rigdom.


Stil og filosofi
Der er tre grundprincipper i vinproduktionen hos Tenuta Licinia: For det første skal vinene trods høj koncentration være æteriske; for det andet skal de være rene, uden dominerende fadpræg eller kemiske urenheder; og for det tredje skal de afspejle det unikke terroir gennem aroma og tekstur, hvor interaktionen imellem vinplanten og jorden er den drivende faktor.
Uofficiel klassificering af markparcellerne
James klassificerer de forskellige markparceller i tre kvalitetsniveauer, inspireret af Bourgogne cru-systemet, ud fra hvilke der har potentiale til at give de mest interessante vine:
Grande quartiere (svarende til Grand Cru)
Primo quartiere (svarende til 1er Cru)
Borgo quartiere (svarende til Village)


International anerkendelse
Vinhuset har efter James’ indtræden på rekordtid fået stor international opmærksomhed. Sasso di Fata 2019 opnåede 93 points, 2021-årgangen opnåede 94 points, imens Montepolli 2019 opnåede 92 points hos Decanter, og vinene bliver generelt rost for deres præcision, mineralitet og raffinerede struktur.
Kerin O’Keefe gav Sasso di Fata 2021 93 points og Sasso di Fata 2019 94 points, imens Montepolli 2019 høstede 94 points.
Falstaff gav Sasso di Fata 2019 93 points og 94 points for årgang 202
Håndværket og historien bag vinhuset er også blevet fremhævet i talrige medier, herunder Forbes Magazine, hvor Tenuta Licinia fremhæves som et eksempel på moderne terroir-drevet vinproduktion i Toscana.
