JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Damijan Podversic
Damijan Podversic er mesteren, og selve personificeringen af vinene fra vinhuset Damijan. Damijan er et økologisk certifceret vinhus som holder sig til 100% biodynamiske principper, og som fremstiller naturvin fra i alt 10 hektar i Collio-distriktet i det nordøstlige Italien. Produktionen er centreret omkring de grønne druer Friulano (Tocai), Ribolla, Malvasia og Chardonnay.
En mester i skindfermenteret "hvidvin": vine til den kræsne og indsigtsfulde vinelsker
Damijan Podversic er mesteren, og selve personificeringen af vinene fra vinhuset Damijan. Damijan er et økologisk certifceret vinhus som holder sig til 100% biodynamiske principper, og som fremstiller naturvin fra i alt 10 hektar i Collio-distriktet i det nordøstlige Italien. Produktionen er centreret omkring de grønne druer Friulano (Tocai), Ribolla, Malvasia og Chardonnay.
Damijan Podversic selv er opvokset i Gorizia, i grænselandet mellem Italien og Slovenien, og er vokset op med vin i venerne. Familien har altid dyrket vin, og det var nærmest skæbnebestemt, at Damijan skulle gå i faderens fodspor. Derfor besluttede han sig også, som en ung håbefuld mand, netop hjemvendt fra militærtjeneste, for at beplante sine egne marker. Den oprindelige idé var at fremstille vin til familiens eget lille spistested, Osteria Ronko Bienic.
Der blev dog hurtigt tale om en konfrontation mellem generationer og tankemåder, idet han tidligt i forløbet ragede uklar med sin far, der havde en helt anden tilgang til vin og vinproduktion. Han forstod på ingen måde Damijans kritiske øje og determinerede filosofi; Damijan kasserede nemlig straks de druer, han mente ikke holdt den rette kvalitet og gik kompromisløst frem for at give vinene mere rigdom, dybde og kant. "Det er dumt. Du kommer til at dø af sult", havde faren sagt. Og de forskellige måde at anskue tingene på endte med, at de ikke talte sammen i otte år.
Efter deres brud, fandt Damijan en spirituel faderfigur i den verdenskendte wine maker Josko Gravner, som hurtigt lærte Damijan at stå fast: "Forspild ikke tiden - yd dit maksimale for at opnå kvalitet".
I '98 begyndte Damijan at tappe vinene i lejede faciliteter, og i dag er produktionen samlet set oppe på maksimalt 20.000 flasker årligt. Alle vinene er hvide (dvs. gyldne), med undtagelse af ca. 1.000 flasker Cabernet-Merlot baseret rødvin (Prelit), som bestemt ikke imponerer ham selv. Denne holdes kun i produktion for at vise den næste generation, at man netop IKKE bør fremstille rødvin i et område, hvor alle gunstige betingelser er tilstede i forhold til at fremstille vine i særklasse på grønne druesorter.
Med vinene fra Damijan vil man opleve store ædle, naturlige vine - alle skindfermenterede - som besidder et helt utroligt lagrings- og udviklingspotentiale. Det er vine der henvender sig udelukkende til den kræsne og indsigtsfulde vinelsker der ønsker oplevelser i absolut særklasse, og som sætter pris på denne særlige vintype. Men også vine der er bannerførere indenfor deres genre og som har høstet et utal af hædersbeviser, fx. gentagne 3 glas i Gambero Rosso og flerfoldige 90+ points i de internationale medier.