Elena Fucci

Boutique winery i Basilicata og en af Italiens største vine
Vinhuset Elena Fucci er en sand eventyrhistorie. Trods vinhusets korte historie findes der næppe et vinhus i hele Italien, der kan bryste sig af så mange meritter som denne lille, måske lidt oversete, perle i den nordlige del af Basilicata.

Vis som Gitter Liste

7 varer

pr. side

Elena fucci

Boutique winery i Basilicata og en af Italiens største vine
Vinhuset Elena Fucci er en sand eventyrhistorie. Trods vinhusets korte historie findes der næppe et vinhus i hele Italien, der kan bryste sig af så mange meritter som denne lille, måske lidt oversete, perle i den nordlige del af Basilicata. Vinhuset Blev grundlagt i slutningen af 1990'erne og første frigivne årgang af husets eneste vin, "Titolo",var 2000. Den første aftapning symboliserede startskuddet på en årelang hædersgang, hvor huset i hver eneste årgang lige siden rgang 2002 er blevet belønnet med de berømte 3 glas i vinguidenGambero Rosso, Italiens svar på Michelin-guiden inden for vin. En helt unik bedrift, som ikke er set før eller blevet gjort efter. Andre berømte anmeldere holder sig heller ikke tilbage; således har Robert Parkers Monica Larner Givet mellem 90 og 97 points til samtlige årgange siden 2000, et imponerende scoringsgennemsnit på hele 93,5 points!
Vinmarkerne blev købt i 1960'erne af Elenas bedstefar, Generoso, som valgte at købe nogle af de højest beliggende parceller af marken Contrada Solagna del Titolo, for foden af Vulture-vulkanen (som ikke længere er aktiv). De første mange år producerede familien druer som blev solgt til nabo-vinerier, men beholdte lige akkurat nok til at kunne fremstille vin til eget forbrug. Da familienbesluttede sig forat slge markerne og ejendommen og i stedet hellige sig lærergerningen, trådte Elena Fucci selv til. Hun kunne, i lyset af den store interesse fra udefrakommende køberkandidater, ikke bære tanken om at skulle overlade Vultures bedste marker med nogle af de ældste stokke til andre, og besluttede derfor for selv at kaste sig ud i vinproduktion.
Den første årgang blev frigivet på et tidspunkt, hvor Elena stadig studerede nologi, og hvor hun fik professionel hjælp fra en konsulent. Men allerede fra 2004-årgangen har Elena stået på helt egne ben.

Enhver der besøger vinhuset, og dermed får mulighed for at skue ud over Contrada del Titolo, vil blive bjergtaget over den helt unikke setting; først og fremmest det bjergrige landskab med markernes placering indenlands i 600 meters højde. Derudover Den karakteristiske vulkanske, mørkfarvede, mineralske jordbund sammensat af størknede og eroderede lavastrømme, forskellige lertyper og størknet aske. Altsammen elementer der udtrykker sig i glasset.
Elena Fucci betragter sin vinstil som "moderne, men ikke modernistisk". Moderne for at være i stand til at forst Aglianico-druens sande vsen og håndtere den i forhold til fenolsk modenhed og lagring,uden at ændre eller kompromittere sortens naturlige aromatiske eller strukturelle profil. Og vigtigst: at håndtere druen ud fra den viden og respekt der er blevet nedarvet gennem generationer.
Selve vinhuset (altså bygningerne) fremstår renoverede og udbygget ud fra bæredygtige principper ved brug af genbrugsmaterialer og lavenergi-løsninger. Arbejdet i marken er kologisk, hvilket det har været helt fra starten af (dog vil produktion først være certificeret fra rgang 2019).
Elena Fucci fremstiller blot vinen "Titolo", en 100% Aglianico, og produktion ligger på 25-30.000 flasker årligt. "Titolo" er opkaldt efter Contrada del Titolo, en slags clos, dvs. en indkranset mark, p i alt ca. 6 hektar.
Vi har importeret vinen siden sommeren 2018.
Se videoen af Monica Larner fra The Wine Advocate (R. Parker):