Aglianico

Aglianico er en druesort, som er typisk for den Sydlige del af Italien, nærmere bestemt Basilicata og Campania. Den er anset som en af Italiens største vine, da den kan give raffinerede og komplekse, fine vine. Aglianico har af samme grund, fået øgenavnet Il Barolo del Sud (Sydens Barolo). Vi er helt vilde med aglianico, men om det minder om Barolo - eller ej - vil vi lade være op til den enkelte.

Vis som Gitter Liste

11 varer

pr. side

Aglianico vin

Aglianico er en drue, der er typisk for det sydlige Italien, hvor den bliver dyrket i Campania og Basilicata, som er nogle af Italiens største regioner. Aglianico vin bliver anset som nogle af de største og mest elegante vine i Italien, da druen kan give både raffinerede og komplekse vine med enorm fylde. Af samme grund går de kraftige vine med intens smag under betegnelsen Barolo del Sud, der betyder Syditaliens Barolo.

Gå på opdagelse i vores butik, hvor du finder et nøje sammensat udvalg af de bedste vine lavet på Aglianico-druen.

 

Et nøje sammensat udvalg af Aglianico-vine

Italiens mest berømte og kraftige vine bliver produceret af én drue. Nebbiolo og Sangiovese er de klassiske eksempler på druesorter, der er den primære drue i nogle af de største italienske rødvine. Begge er ubestridt i en klasse for sig selv, men det er bestemt ikke de eneste druer, som er noget værd.

Faktisk er Italien ét af de lande, som har flest forskellige druesorter, hvilket naturligvis skyldes deres optimale klimatiske forhold og traditionsrige vinkultur, der går mere end tusinde år tilbage. Midt i de mange nationale druer er der især én druesort, som er vanskelig at ignorere, Aglianico-druen.

Aglianico vin bliver kaldt Sydens Barolo, og det er der ikke noget at sige til. Under de rette forhold kan vinene sagtens hamle op med både Nebbiolo og Sangiovese, når det kommer til kvalitet, elegance, toner, udviklingsmuligheder og potentiale. Hos Distinto har vi et nøje sammensat udvalg af Aglianico vin, så selv du kan få syn for sagen.

 

Aglianico er en syditaliensk sværvægter

Navnet Aglianico er udledt af ordet "Ellenico", der kan oversættes som "græsk". Af samme årsag har man indtil for nyligt anset druen som værende indført fra Grækenland. Nylige DNA-analyser tyder dog på, at det ikke er tilfældet, da der ikke er nogle genetiske ligheder mellem de græske druesorter og Aglianico-druen.

Tværtimod er der sammenfald med flere italienske druesorter, hvilket har ændret opfattelsen af Aglianico, der i dag betragtes som en italiensk druesort. Dog er der væsentlig varians rent genetisk mellem Aglianico-sorterne i de forskellige regioner, hvor druen bliver dyrket i Italien.

Aglianico er forbundet med Syditalien, og det er formentligt grundlaget for, at druesorten ikke har opnået samme internationale anerkendelse som f.eks. Nebbiolo og Sangiovese - selvom den har en række ligheder og indiskutable kvaliteter, der gør, at vinen sagtens kan bide skeer med de to førnævnte druesorter.

Syditalien har ikke haft den samme sans for at markere sig internationalt som f.eks. Piemonte og Toscana. Derfor har Aglianico vin fløjet let og elegant under radaren, men det betyder ikke, at du skal snyde dig selv for denne fremragende drue, der er hovedingrediens i nogle af Italiens bedste rødvine.

 

Aglianico har en markant personlighed 

Det er ikke uproblematisk at dyrke Aglianico vin. Det skyldes, at druen blomstrer tidligt, hvilket gør den følsom over for et koldt og vådt forår. Samtidig modner druen sent, og det er grunden til, at vinen er så tæt knyttet til det sydligste Italien, hvor der generelt er mange flere solskinstimer.

Druen har en dyb rubinrød farve og en frugtkarakter, hvilket udmærker sig ved, at den er rig på både smag, fylde og aromaer, uden den bliver for sødmefuld. Alligevel har den ofte en diskret sødme, der gør den til en god drikkevin. Samtidig er det en krydret vin med noter i det røgede og grafittoner, der giver associationer til en Cabernet Sauvignon fra Bordeaux.

En af fordelene ved, at Aglianico indtil videre ikke har opnået den store anerkendelse, som den fortjener, er, at priserne er ganske fornuftige, hvis man sammenligner med andre vine af samme karakter. Det er ikke en billig vin, men det er muligt at få fornuftige og druetypiske Aglianico vine til under 200 kroner for én flaske.

 

Aglianico går godt til krydrede kødretter 

Aglianico er en fantastisk madvin, da smagen indeholder en del syre og er forholdsvis rig på tanniner. Det betyder, at du får en intens rødvin, som er et vidunderligt match til grill, barbecue og kød. Strukturen og intensiteten i Aglianico giver et kontrastfyldt modspil til tunge, krydrede grill- og kødretter, som ofte indeholder en del fedt.

Selvom Aglianico er den perfekte makker til en saftig bøf med et højt fedtindhold, går vinene også godt til grøntsagsbaserede retter. Her er det dog vigtigt, at de er rige på umami, hvorfor Aglianico er velegnet til sort bønnesauce, sojasauce, tempeh eller retter, som indeholder svampe, linser, sprød grønkål og lignende grøntsager.

 

Køb Aglianico-vine hos Distinto

Det er ingen hemmelighed, at vi hos Distinto elsker italiensk rødvin. Derfor finder du også et nøje sammensat udvalg af Aglianico vine i vores tilpasset sortiment. Vi er hele tiden på jagt efter nye spændende, italienske rødvine, og vi opdaterer løbende udvalget. Du finder med garanti en Aglianico rødvin, der matcher din smag.

En af fordelene ved Aglianico er, at det er en forholdsvist prisvenlig rødvin, selvom den under de rigtige forhold sagtens kan hamle op med langt dyrere og mere fine vine som f.eks. Barolo, Brunello og Primitivo. Du kan derfor få en ganske fornuftig rødvin til en brøkdel af den pris, du skal betale for en god flaske Barolo.