Nebbiolo

Nebbiolo er et studie i kontraster. Nebbiolo er ætherisk og floral i duften, men også med muldjord og tjære. Nebbiolo er let, delikat i farven men gemmer på en kraftfuld struktur. Nebbiolo er kongen af kompleksitet og langlivethed. Desuden er den hoveddruen i Barolo og Barbaresco vinene. En kongevin, en kongedrue.

Vis som Gitter Liste

Varer 1-36 af 84

Side
pr. side

Nebbiolo vin

Nebbiolo er en blå druesort, som hører hjemme i Piemonte, der er beliggende i det nordvestlige Italien. Nebbiolo er druen, som de verdensberømte italienske vine Barolo og Barbaresco er baseret på. Druen er for mange producenter vanskelig at dyrke, fordi den blomstrer tidligt og modner sent, og det stiller krav til klimaet. Se udvalget af Nebbiolo-rødvin her.

 

Nebbiolo går også under navnet kongedruen

Nebbiolo er én af de mest berømte druesorter fra Piemonte i det nordvestlige Italien. Det er den eneste drue i store vine som Barolo og Barbaresco, og den er karakteriseret ved sit tykke skind. Den er dog hverken dyb mørkerød eller lilla i farven ligesom Cabernet Sauvignon og Malbec, men starter som rubinrød og bliver med tiden teglstensrød.

På nogle punkter minder Nebbiolo om Pinot Noir, da de blomstrer tidligt og modner sent. Det gør den særdeles vanskeligt at dyrke, og den langsommelige modningsproces resulterer samtidig i, at Nebbiolo-druen høstes senere end Piemontes andre kendte druesorter, som f.eks. Barbera og Dolcetto

Drueklaserne kræver dyb koncentration fra vinbonden under produktionen, og druerne har brug for rigelige mængder solskin, hvis de skal modne optimalt. Til forskel fra Pinot Noir er der ikke andre producenter, som for alvor har haft nævneværdig succes med at producere god Nebbiolo-rødvin uden for Piemonte, da klimaet er altafgørende for resultatet.

Man mener, at navnet Nebbiolo stammer fra det italienske ord for tåge, "Nebbia". I Piemonte falder tågen især i løbet af efteråret, hvor det er tid til at høste druerne. Tågen sørger for at nedkøle Nebbiolo-klaserne, så modningstiden bliver forlænget. Det resulterer samtidig i, at smagskoncentrationen bliver intensiveret.

 

Hvad er forskellen på Barolo og Barbaresco?

Barolo og Barbaresco har dét tilfælles, at de udelukkende bliver fremstillet på Nebbiolo-druer, som er dyrket i Piemonte. Alligevel er der væsentlige forskelle på vinene, hvilket især kommer til udtryk i forhold til modningsprocessen. En Barolo-vin skal som minimum lagres i tre år, før den frigives til grossisterne og supermarkederne, hvoraf minimum 18 måneder skal være på fad.

En Barbaresco-vin skal derimod kun ligge i to år, hvoraf minimum 9 måneder skal være på fad. Er der tale om en Riserva, er kravene henholdsvis fem og fire års lagring. Den lange lagringstid, hvor vinene kortvarigt kommer i kontakt med ilt, medvirker, at vinen allerede har sin karakteristiske, teglstensrøde farve, når den bliver frigivet.

Barolo er den italienske rødvin, som minder mest om de røde Bourgogne-vine, når det kommer til elegance. Drikker du Barolo-vin som ung, vil den være præget af hård tannin, men med årene vil den åbne op og blive mere frugtig og blød i sin alkohol.

Barbaresco-rødvin bliver ligeledes produceret udelukkende på Nebbiolo-druen, og derfor er der da også store lighedstræk mellem Barolo og Barbaresco. Barbaresco er dog både lettere og slankere i sin kraft end den klassiske Barolo, men mindre kompleks. Barbaresco-vine er typisk mere aromatiske og mindre tanninholdige end Barolo-vine.

 

Hvordan smager Nebbiolo?

Nebbiolo-vin er kendetegnet ved sit høje syreindhold, kraftig tannin og karakteristiske aromaer. Særlig to duftnoter er fremtrædende - tjære og roser. Herudover finder du også noter af røde hindbær og sorte kirsebær, violer, blommer, urter, peber, læder og trøfler. Afhængig af producent kan vinene også have noter af tobak, mokka og vanilje.

Du skal derfor heller ikke lade dig narre af den lyse, transparente farve, som vinen har, når den bliver hældt op i glasset. Nebbiolo-vine er fyldige med store mængder af tanniner og høj syre, som gør, at de egner sig perfekt som madvin - og de går især godt sammen med retter, der er baseret på oksekød, trøfler og svampe.

Piemonte er foruden deres Nebbiolo-druer - og alle de øvrige druesorter, der i mange år er blevet dyrket i området - kendte for deres trøfler. Faktisk bliver Piemonte betegnet som Europas ubestridte centrum, når det kommer til trøfler. Derfor er det bestemt heller ikke ualmindeligt, at du får serveret trøfler og Nebbiolo-vine sammen.

Prøv bare at servere en Nebbiolo-vin med en svamperisotto, som blandt andet består af revet trøffel. Det er et match, som unægtelig vil få tænderne til at løbe i vand, når først du har prøvet kombinationen én gang. Herudover går Nebbiolo-vine godt til lam, charcuteri og faste oste.

 

Hos Distinto finder du et stort udvalg af Nebbiolo-vine

Hos Distinto er vi ligesom så mange andre vinentusiaster vilde med Nebbiolo-vine. Du finder derfor et stort og varieret udvalg af både Barolo og Barbaresco-vine i vores sortiment. Vi opdaterer løbende udvalget med nye, spændende vine, så der altid er et varieret udvalg - og du finder med garanti en årgang, som matcher dig og din smag.