JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Primitivo
Primitivo er en druesort der er typisk for området Puglia, i det Sydlige Italien. Primitivo er kendetegnet ved en ekspressiv frugt, som kan tendere over i det sukrede, og let henkogte. Primitivo har ofte høj alkohol og er en god all-round madvin, som passer rigtig godt til barbecue og sommeraftener ved grillen - let afkølet.
Primitivo vin
Primitivo er en blå druesort, der er typisk for området Puglia, som er beliggende i den sydlige del af Italien. Italiensk Primitivo-rødvin er ofte kendetegnet ved sin fyldige, ekspressive og sødmefulde smag af modne brombær. Ofte har Primitivo-vin en høj alkoholprocent, og det er en god 'all round'-madvin, som passer godt til flere velsmagende retter. Den er dog særdeles god, hvis den serveres let afkølet til grillmad.
Et nøje sammensat udvalg af Primitivo-vin
Hos Distinto finder du altid et varieret udvalg af de bedste Primitivo-vine - én af de mest plantede italienske druer. Mange af de mest populære italienske rødvine herhjemme er baseret på Primitivo-druen, og det er ikke tilfældigt. Primitivo-rødvin er på én og samme tid både rund, intens, kraftig, krydret, sødmefuld og fyldig.
Vores sortiment af italiensk Primitivo bliver løbende opdateret. Vi udvælger personligt alle de vine, du finder i udvalget, og vi lægger vægt på, at vinene skal være autentiske. Det betyder, at de ikke bare skal smage godt, men også bringe os tættere på det sted, hvor de oprindeligt er dyrket. Vores Primitivo-vine smager med andre ord af Italien.
Hvor stammer Primitivo fra?
Primitivo kommer fra Puglia, der er beliggende i det sydlige Italien. Primitivo-druen er blandt de mest plantede druesorter i Italien - og den har særligt gode vækstbetingelser i et varmt klima med vulkansk og drænet jord, der er kendetegnende for Puglia-regionen. Oprindeligt stammer Primitivo-druen fra Kroatien, hvor den bærer navnet ‘Crljenak Kaštelanski’.
Ofte bliver Primitivo-druen forvekslet med Zinfandel fra Californien, hvilket skyldes, at der er stor lighed mellem de to druer. DNA-undersøgelser har vist, at druerne stort set er identiske, men selvom der stort set er tale om den samme mørk drue, er det alligevel muligt at finde forskelle på den amerikanske Zinfandel-drue og den italienske Primitivo-drue.
Zinfandel er en fyldig, intens, mørk, frugtig, kraftig og sødmefuld vin. Disse smagsnuancer har Primitivo også, men den har samtidig flere krydrede smags- og duftnoter, ligesom du også kan fornemme en smule mere syre i glasset. Det gør Primitivo til særdeles god madvin, som går godt til flere forskellige retter i det syditalienske køkken.
Hvordan smager Primitivo-rødvin?
Primitivo-vine smager af fyldige frugter i en fed krop - den har ofte en cremet smag af mørke bær som f.eks. jordbær, kirsebær, brombær og rosiner. Herudover kan du forvente noter af svesker, blommer, kanel, læder, karamel, mørk chokolade, cedertræ og nødder. Vinen har en smuk, mørkerød farve med fyldige tanniner, men den egner sig ikke som gemmevin.
Både smagsnuancerne, aromaen og farven på Primitivo kan variere, afhængigt af hvor den er dyrket, og hvilken producent, der har dyrket den. I de lidt køligere klimaer vil Primitivo ofte have et præg af hindbær, mens den under varmere himmelstrøg vil være sødere i smagen, hvorfor der kan være forskellige karakteristika afhængigt af klima.
Ofte har Primitivo en høj alkoholprocent, hvorfor den smagsmæssigt kan give associationer til den dyrere Valpolicella Amarone, selvom der er stor forskel i produktionsmetoden. Primitivo-rødvine bør blive serveret ved en temperatur på 16-18 grader. Drikker du vinen for varm, vil den ofte føles for sød.
Hvilket mad går til Primitivo?
Primitivo er en fremragende madvin, som går godt til mange forskellige retter på grund af den sødmefulde smag. Det er en god ‘all round’-vin, som grundet sit rustikke væsen og ofte fornuftige prisniveau også egner sig til hverdage. Det er blandt andet oplagt at servere Primitivo til grillretter som pulled pork, krydrede spareribs og saftige bøffer.
Herudover egner den sig perfekt til italienske pizzaer, burgere eller grøntsagsbaserede pastaretter. Den går dog også godt til juleanden eller flæskestegen, hvis du leder efter en rødvin til julebordet. Alt i alt er Primitivo velegnet som madvin, uanset om den bliver serveret til en hyggelig hverdagsmiddag eller et større selskab.
Hvad er forskellen på Primitivo og Zinfandel?
Selvom Primitivo og Zinfandel genetisk stammer fra den samme kroatiske druesort, så er der forskel på de forhold, druerne vokser under. Både jordbund, klima og antallet af solskinstimer er faktorer, som har en afgørende betydning for, hvordan den færdige vin kommer til at smage.
Der er unægtelig mange ligheder mellem den californiske Zinfandel og den italienske Primitivo, men de har også hver deres særpræg, både hvad gælder udseende og smag. Holder du druerne op mod hinanden, vil du f.eks. opleve, at der er forskel på både druernes farve og størrelse.
Primitivo dyrkes primært i Puglia, hvor der ligesom i Californien er rigeligt med solskinstimer samt en lang og varm vækstsæson. Begge dele er nødvendige, når druen skal skabe vin med masser af frugt og en høj alkoholprocent. Den klassiske Primitivo har en høj alkoholprocent, men et lavere tannin niveau.
Ligesom det er tilfældet med Zinfandel, findes der både afbalancerede Primitivo-vine, såvel som der findes mere sødladne vine, der ikke lader druen komme til sin fulde ret. I et solrigt område som Puglia kan det være svært for producenten at bevare syren i druerne og undgå, at frugten koger ud. Du bør derfor altid gå efter de anerkendte producenter.
Hos Distinto har vi et stort udvalg af Primitivo-rødvin
Hos Distinto finder du altid et varieret udvalg af Primitivo-rødvin til fornuftige priser. Vi udvælger alle vores rødvine selv, og vi opdaterer løbende udvalget med spændende nye varianter. Du kan derfor med garanti finde en Primitivo-rødvin, når du handler online, som matcher dine smagspræferencer, uanset hvilket prisniveau du befinder dig i.