Barolo

Barolo er et af verdens mest berømte vindistrikter. Og bestemt ikke uden grund. Barolo-distriktet ligger i Piemonte i Nordvestitalien. Selve produktions-zonen befinder sig blot 3 km sydvest for Barbaresco, den anden store Nebbiolo-appellation. Vine som bærer navnet Barolo, og evt. tillægsnavn fra en cru, skal alle være fremstillet af druer fra godkendte marker indenfor den demarkerede produktionszone.

Vis som Gitter Liste

35 varer

pr. side

Barolo vin

Barolo er blandt Italiens bedste vin, og går populært under navnet; vinens konge. Barolo vin produceres på Nebbiolo-druen og gamle egetræsfade, der sikrer kraftige og karakteristiske rødvine med masser af tanniner og intensiv frugtsyre. Se udvalget af god Barolo-rødvin fra det nordvestlige Italien her.

 

Barolo betegnes som kongernes vin

I Piemonte, som er beliggende på stejle skråninger syd for Torino, ligger vinmarkerne på et område på 1.200 hektarer. Området er særligt kendt for den populære vintype Barolo, som er anerkendt af de fleste vinelskere som kongernes vin - og det er bestemt ikke uden grund.

Barolo-området er et af de mest berømte vindistrikter i verden, og selve produktionszonen befinder sig omkring tre kilometer sydvest for Barbaresco. Vinene, der bærer klassificeringen DOCG og navnet Barolo, skal være fremstillet af tanninrige rødvinsdruer fra godkendte marker.

Da Vittorio Emanuele II blev den første konge af Italien, opnåede Barolo vin berømmelse i hele verdenen - og det er dét, der ligger til grund for tilnavnet kongernes vin. Tilnavnet kan også tilskrives den uovertrufne kvalitet, som altid er kendetegnende for Barolo vin.

Der produceres omkring 6-7 millioner flasker Barolo rødvin om året. Det kan synes af meget, men sammenlignet med andre store vine, er det et lille antal. Barolo er en kompleks vin, der som ung årgang har mørkere noter af blandt andet violer, mandler, peber, tobak, tjære og lakrids, men som ældet får den et blødere udtryk.

 

Nebbiolo er også kendt som Barolo-druen

Barolo rødvin er udelukkende lavet på Nebbiolo-druer. Det er derfor kun vinmarkerne, som er placerede på skråninger med særlige jordbundsforhold af kalkholdig mergel samt jernholdigt sand og kalk, der bliver anvendt i produktionen. Disse jordbundsforhold sikrer Nebbiolo-druen optimale vækstbetingelser.

Fastlandsklimaet i Piemonte tempereres af luftstrømme, som giver køligere temperaturer om sommeren, hvis man sammenligner med den sydlige del af Italien. Det resulterer i, at der ofte er intens tåge om efteråret, når druerne høstes. Nebbiolo-druens navn er formentlig afledt af det italienske ord Nebbia, som betyder tåge.

Nebbiolo-druerne er utrolig følsomme overfor de vejr- og klimamæssige forhold, og det er årsagen til, at vinen har optimale betingelser i det nordlige Italien. Det er den ædleste drue i Piemonte, og foruden Barolo, er druen anvendt i nogle af de fineste og længstlevende vine i hele verden.

Forskellen på moderne og traditionel Barolo-vin

Man kan groft sagt opdele de fleste vinområder i den nye skole eller den gamle skole, og Barolo er ingen undtagelse. Den moderne tilgang til Barolo er, at vinen skal have bløde tanniner, som giver et bid og tørrer tandkødet ud. De mildere tanniner gør, at moderne Barolo kan drikkes tidligere.

Den traditionelle tilgang til Barolo er anderledes på flere områder. Her er der et krav, at vinene skal lagres på nye træfade i minimum 10 år. Det er dog et krav, at Barolo som minimum skal lagre på fad i mindst 24 måneder og 12 måneder på flaske, før de bliver sat til salg. Du kan derfor ikke få Barolo-vine, som er yngre end tre år, når de sættes til salg.

Herudover er der forskel i de fade, som de moderne og de traditionelle producenter anvender til lagring af Barolo vin. Modernister bruger i nogle tilfælde små, franske træfade, mens de traditionelle producenter anvender store fade, som har været anvendt i århundrede. I vores udvalg finder du både moderne og traditionel Barolo vin.

 

Barolo vine åbner sig op ved lagring

Barolo er en vaskeægte smagsbombe, som kan frigive forskellige aromaer, der skifter karakter, i takt med at vinen ældes. Ung Barolo vin er præget af hårde tanniner, som med årene åbner op og frigiver garvesyre og tannin. Af samme årsag har Barolo vin et stort lagringspotentiale.

Det er ikke ualmindeligt, at en Barolo rødvin skal lagres i 10 år, før smagsnuancerne i vinen opnår deres fulde potentiale. Når vinen er færdigmodnet, kan aromaerne spænde bredt. De bedste Barolo-vine er frugtige og har florale elementer med mørke noter af blandt andet chokolade, trøffel og røde bær.

Barolo vin kommer dog i flere udgaver, og pga. de forskellig kalkindhold i jordbunden, varierer Barolo fra kraftige og frugtmætte vine til vine, som har en Bourgogne-agtig finesse. Fælles for vinene er dog den komplekse struktur, som er et resultat af det varierede og barske klima, der kendetegner Piemonte-området i den nordvestlige del af Italien.

Vil du afbløde den hårde tannin, så du opnår den optimale smagsoplevelse, er det oplagt af nyde Barolo-vinen til et proteinholdigt måltid - eksempelvis kød med fedtkant som entrecote, simreretter, svinekæber eller lignende. Sørg for at åbne vinen i god tid, da Barolo rødvin er en tør vin indeholdende alkohol, som kræver rigeligt iltning før den hældes på store vinglas.

 

Hos Distinto har vi et stort udvalg af Barolo rødvin

Hos Distinto finder du altid et stort udvalg af Barolo vin til fornuftige priser. Vi opdaterer løbende udvalget af ny spændende italiensk rødvin, så der altid er et varieret udvalg. Du finder med garanti én rødvin, som matcher dig og din smag, uanset om du leder efter en traditionel Barolo eller en moderne Barolo.