Chianti

Chianti vine fremstilles i det centrale Toscana og associeres traditionelt med den klassiske buttede flaske beklædt med strå. Nu om dage bruges denne type flaske kun af få Chianti producenter, og vinen kommer oftest i almindelige flasker. For at en vin kan klassificeres som Chianti, skal den indeholde minimum 80 % Sangiovese druer.

Vis som Gitter Liste

8 varer

pr. side

Chianti vin

Chianti er betegnelsen for den udsøgte og verdenskendte vin, som er produceret i én af de mest populære vinområder i Italien, der også går under navnet Chianti.

Chianti-regionen er beliggende i det centrale Toscana, og vintypen associeres typisk med den klassiske buttede flaske, også kaldet bast flaske, der er beklædt med strå.

I dag kommer vinen dog primært på almindelige vinflasker.

Det er ikke svært at forstå, hvorfor Chianti er så populær - også udenfor Italiens grænser.

Den klassiske Chianti er indbegrebet af ægte, italiensk rødvin, og den er med sin let bitre smag samt noter af frugt, bær og tobak en god all-round rødvin med fadlagring.

En Chianti er altid en sikker vinder, uanset om weekenden skal forsødes, eller du er på udkig efter en god madvin til lettere kødretter.

 

Chianti fremstilles primært på druen Sangiovese

Almindelig Chianti bliver primært fremstillet på Sangiovese-druen, der også anvendes til mange andre vintyper - eksempelvis Brunello di Montalcino, som også kommer fra Toscana.

Du kan også få Chianti, som indeholder andre internationale druesorter end Sangiovese, selvom det efterhånden er sjældent.

Før i tiden var det mere normalt, at producenterne blandede Sangiovese-druer med andre druesorter som f.eks. Cabernet Sauvignon.

Det var heller ikke ualmindeligt, at der blev blandet en stor del af hvide druer og/eller grønne druer i, hvilket dog ikke har været tilladt i de seneste årtier.

Hvis en vin i dag skal klassificeres som Chianti, er det et krav, at den består af minimum 80 procent Sangiovese-druer.

Du kan dog også få Chianti, som er blandet med eksempelvis Merlot og Colorino.

Den blå Sangiovese-drue er den mest udbredte variant i Italien og dyrkes derfor i store mængder over hele landet. Særligt kendt er den dog fra Chianti og Toscana, hvor druen anvendes til nogle af de bedste vine i verden.

Traditionelt set drikkes Chianti indenfor et par år, men nogle udgaver kan også gemmes og udvikle en større kompleksitet.

Chianti Classico og Chianti Riserva

Chianti kan overordnet set inddeles i to typer - Chianti Classico og Chianti Riserva.

Forskellen på vinene er, at Chianti Classico frigives forholdsvist hurtigt til markedet, såfremt producenten ønsker det.

En Chianti Riserva skal derimod lagres i minimum to år på fad samt tre måneder på flaske.

Herudover er der også forskel på kravene til alkoholprocenten.

Den bedste og mest populære Chianti er Chianti Classico, som anses for at være af den højeste kvalitet og fra det oprindelige, klassiske område.

 

Chianti er blandt de bedste, italienske rødvine

Når du vælger en Chianti fra Distinto, er du sikker på, at du får kvalitet for pengene.

Vinen har blandt andet opnået DOCG-status, som kun tildeles de absolut bedste italienske rødvine.

Det betyder, at Chianti er godkendt af en officiel smagskomité ligesom vinene fra f.eks. Barolo, Brunello og Barbaresco.

Er du på udkig efter en god vin til mad, er Chianti en sikker vinder.

Helt modne Sangiovese-druer giver en rubinrød rødvin med aromaer af kirsebær, roser, tranebær, lidt viol og middelhavsurter, som går godt til de fleste retter. Chianti er også kendt for et særligt ’toscansk støv’ element, som præger vinens udtryk – på en god måde!

Almindelig Chianti Classico er typisk mellemfyldig, saftig og med en markant syre - og derfor egner vinen sig især til klassiske hverdagsretter som pasta med tomatsauce og pizza.

Den kan dog også drikkes til traditionel dansk mad med fjerkræ, svinekød og oksekød.

Alt i alt en fantastisk vin, som går godt til de fleste måltider.

 

Køb Chianti hos Distinto

Du finder altid et nøje sammensat udvalg af Chianti hos Distinto.

Alle vine i vores sortiment kommer udelukkende fra producenter, som vi personligt kan stå inde for.

Derudover opdaterer vi løbende udvalget med nye Chianti-vine, så der er noget for enhver smag.